Fire tidligere Danvik-elever har kapret alle studieplassene på flerkameraregi på institutt for TV-utdanninger ved Høgskolen i Innlandet, også kalt TV-skolen.
Kun fire plasser
Høgskolen i Innlandet er den fremste høgskolen i landet som tilbyr utdanning i flerkameraproduksjon. En teknikk som brukes på det aller meste av TV-underholdning produsert i studio, sportssendinger og livesendinger fra ulike arrangement.
I august starter Dima Kernitskyi, Elise Augestad, Henrik van Walsum og Louise Andersen, på flerkameraregi, som kun tar inn fire studenter hvert år. Og de har alle en ting til felles; De har gått på TV-produksjonslinjen på Danvik Folkehøgskole.
Kun fire studenter får plass på linjen flerkameraregi på HiNN. Fortrinnsvis tas det inn to gutter og to jenter.
– Det er veldig få plasser på denne linjen. Jeg hadde et lite håp, men samtidig ville jeg ikke ha for store forhåpninger, forteller Elise Augestad.
Louise Andersen gikk i samme klasse som Elise på Danvik og heller ikke hun var sikker på å komme inn.
– Jeg hadde egentlig ikke så store forhåpninger. Jeg søkte også flerkamerateknikk, som et andrevalg i tilfelle jeg ikke kom inn på regi.
Gladmelding på telefon
Det var rådgiver ved TV-skolen, Turid Thomassen, som i juni ringte rundt til alle som hadde fått plass for å gi den hyggelige beskjeden. En telefonsamtale som alle tror de vil huske en god stund. Dima Kernitskyi forteller at han først trodde han ikke hadde kommet inn.
– Jeg fikk telefon fra Turid da jeg var på togstasjonen. Det var veldig mye bråk, og jeg hørte veldig dårlig. Hun snakket veldig rolig, og sa først sånn typ. "du søkte flerkamera", "du har vært hos oss på intervju", og da tenkte jeg at hun prøver å si at jeg ikke har kommet inn. Men så sier hun, "De fra flerkamera vil veldig gjerne ha deg her til høsten, hva tenker du?". Det var så stas å høre det og jeg ble veldig glad. Det første jeg gjorde var å ringe vennene mine Daniel og Mats (som gikk i samme klasse på Danvik, red.anm.) og fortalte det. De ble veldig glade på mine vegne, og kun noen timer etter fikk også de telefon fra TV-skolen om at de hadde kommet inn på flerkamerateknikk. Så nå skal vi bo sammen på Lillehammer, sier Dima entusiastisk.
Henrik van Walsum var så sikker på at han ikke skulle komme inn, at han hadde belaget seg på å fortsette å bo i Oslo og studere der.
– Da jeg fikk telefonen om at jeg kom inn ble jeg så klart veldig glad. Men jeg hadde egentlig ikke regnet med å komme inn. Så jeg innså at jeg også måtte endre litt i planene og omstille meg til å komme meg til Lillehammer, så tankene gikk fort over til logistikken egentlig.
– Jeg hadde ikke kommet inn om jeg ikke hadde gått på Danvik.
Dima gikk TV-produksjon på Danvik i 21/22. Louise og Elise gikk i 20/21 og tok Danviks mediepraksisår i 21/22, mens Henrik gikk TV-produksjon i 18/19 og var mediepraktikant i 20/21. Alle mener erfaringen de har fått gjennom Danvik er noe av grunnen til at de nå sitter med en studieplass på drømmestudiet.
– Danvik åpnet dørene for meg innen TV-bransjen og jeg fikk se hva som foregikk bak kamera. Noe jeg synes er veldig fascinerende og gøy, forteller Elise. Louise er enig og mener at innblikket i bransjen hun fikk på Danvik er verdifullt.
– Året på Danvik tror jeg har hatt veldig mye å si for at jeg kom inn. Det året gjorde meg mer sikker på hva jeg ville videre, og jeg tror TV-skolen ser etter studenter som vet hva de går til. Samtidig vet jeg at Danvik og TV-skolen har hatt god kontakt med hverandre og at de vet at de som har gått på Danvik har hatt mulighet til å prøve ALLE rollene i en TV-produksjon, sier Louise.
– Jeg hadde ikke kommet inn på TV-skolen om jeg ikke hadde gått på Danvik, sier Dima. Jeg lærte mye mer, som jeg får bruk for i fremtiden, på det ene året på Danvik enn på 3 år på vgs. Jeg var vant til å lære mye teoretisk, og hodet mitt oppfattet ikke det vi gjorde på Danvik som læring, så jeg tenkte ikke så mye over det. Men da jeg i søknaden til TV-skolen skulle beskrive det jeg hadde gjort og lært, så fikk jeg helt sjokk over hvor mye jeg faktisk har lært. Danvik ga meg muligheten til å komme inn på Lillehammer og gjøre drømmen min til virkelighet. Danvik var det første steget i karrieren min.
Også Henrik gir Danvik mye av æren for at han er en attraktiv student for TV-skolen.
– Jeg tror Danvik hadde alt å si for at jeg kom inn på flerkameraregi. Erfaringen jeg har fått fra TV-produksjonslinjen der og praksisåret jeg fikk etter det, tror jeg var vesentlig for at jeg ble tilbudt plass. Det sier jo også litt når de i år har tatt inn fire tidligere Danvik-elever.
Ren Danvik-klasse
At klassen kun består av tidligere Danvik-elever ser de alle på som positivt.
– Det er veldig gøy at alle som skal gå regi er "Danvikinger". Jeg tror vi kommer til å trives sammen... nei, jeg vet at vi kommer til å trives sammen. Vi er fire elever fra tre forskjellige kull og tror vi har mye å snakke om. Jeg tror vi kan lære mye av hverandre og utfylle hverandre, slik som klassen min på Danvik gjorde. Jeg har lagt merke til at "Danvikinger" er veldig flinke til å samarbeide, så jeg tror det blir tre veldig fine år på Lillehammer, sier Dima.
– Vi fire har samme utgangspunkt og kan relatere til mye fra Danvik. Jeg tipper dette får oss til å ha en god kontakt og godt samarbeid gjennom de neste årene, mener Louise.
– Det blir veldig koselig!! Jeg gleder meg masse til å starte på bacheloren og begynne livet i Lillehammer, sier Elise.
– At alle på regi kommer fra Danvik ser jeg på som et stort pluss. Selv om vi alle helt sikkert har ulike styrker og svakheter, så har vi fått samme introduksjon og forhold til flerkamera, som jeg tror gjør at vi fortere og letter kan lene oss på hverandre og at vi allerede snakker litt "samme språk". Og i tillegg kan vi jo 'bånde' over samtaler om alle Danviklærerne mellom slagene, avslutter Henrik med et smil.
Lurer du på hva en flerkameraregissør egentlig gjør? Her er et klipp fra regikontrollen under avslutningen av 24 timer live for India. En direktesendt innsamlingsaksjon. Dima er regi og styrer hele produksjonen.
Og her er en video som viser alle oppgavene under en flerkameraproduksjon på Danvik.
Les mer om TV-prouksjonslinjen på Danvik her. Vi har fortsatt noen få ledige plasser til skolestart i august 22.