Berlin dag to er midtveis. Filmklassen har fått fire aktuelle forelesninger og samtaler med filmbransjens folk. Oppsummert kort må følgende være en fellesnevner: «Dere må hjelpe hverandre». I dag har vi møtt en fersk Oscar-vinner, en aktør i Frost-filmene og flere andre fine folk (Bildet over, Nicolás Celis i samtale med filmelev Mathias Nordfjord Løvhaug).

Få dager før Nicolás Celis ble Oscar-vinner i fjor var han foreleser for Danviks Berlinale-farere. Han stilte også opp i dag! Filmen han produserte (Roma) fikk hele 3 Oskar i fjor. Nicolás fortalte engasjert i over en time om hvordan han ønsker å leve sitt liv som filmprodusent. Etter den banebrytende seieren i fjor hevder han at hans karriere i bransjen har økt 2000 %. Nicolás forteller at hele livet hans, og forståelse av verden, skjer gjennom film. I mitt arbeid er jeg ikke opptatt av å følge gitte mønstre som skal føre til suksess, men jeg er opptatt av å fortelle nye og viktige historier. «Hvem skulle vel tro at «Roma» skulle bli en suksess? En svært lang svart/hvit film, ukjente skuespillere fra en ukjent bydel i Mexico og spansk tale?».

Det er måten jeg jobber på, fortsetter Nicolás: Jeg vil jobbe med nye manus og nye måter å fortelle historier på. Til filmstudentene har han også en klar melding, «Elsker du å jobbe med film, og det er dette du virkelig vil, så vil det betale seg til slutt». Nicolás forteller oss mange historier om hvordan han har vært en støttespiller for kolleger som har møtt mye motstand. Men, poenget i Nicolás historier er at kollegene har hatt viktige filmer som ble til gjennom hardt og strukturert arbeid.

Christine Hals er filmmusikk-skaper. Hun har blitt spesielt lagt merke til etter at hun hadde en aktør-rolle i Frost-filmene til Disney. Selv har hun bakgrunn fra gardsdrift, og kunnskapene hennes om husdyrhold og lokking på dyr skulle få uante konsekvenser. Kauking, eller lokking, skulle bli det elementet som førte til at hun fikk bidra inn i disse filmene. Denne naturbaserte tradisjonen hvor hensikten var å få stemmen til å nå langt oppover fjellene og innover dalene, skremme vekk bjørnene og få husdyrene hjem igjen, skulle altså være den avgjørende kompetansen som fikk karrieren til å ta fart.

Det må legges til at Christine fra før har master i musikkfilm og har gjort mange utradisjonelle valg de siste årene, men formatet på denne artikkelen kan ikke gi rom for alt dette. Sjekk denne!

Oda Roth er student på Filmskolen på Lillehammer. Det er hun blitt på rekordtid. Ett år på Danvik, ett år som mediepraktikant hos Storm Films, og rett til Lillehammer der hun går produsentlinjen. Hennes medstudenter er flere år eldre, men hun hevder at praksisåret i regi av Danvik var avgjørende.

I Storm Films fikk hun mange ulike oppgaver. Hun måtte lage til mange lunsjer i løpet av året. Men, møte med filmfolk, reiser til premierer i utlandet, manuslesing og annet forefallende arbeid i et produksjonsselskap skulle vise seg å være avgjørende for opptak på dette eksklusive studietilbudet.

Rafael Mandoza (bildet under) tok med hele sitt team når han skulle fortelle danvikelevene om sitt eksamensprosjekt. Filmen ble spilt inn i Filipinene og har et tema omkring klasseskille. Rafaels film har premiere i ettermiddag, og hele reisefølge skal snart løpe til CinemaxX 3 for å se filmen!

Gode lyttere: Filmelever får oppleve spennende møter med bransjefolk under Berlinalen