Sjangere

Vi beveger oss gjennom sentrale sjangere i litteraturen som dikt, barnebok, novelle osv. Du får jobbe med å utvikle din egen uttrykksform gjennom skriving, samtaler og lesing av tekster fra både medelever og etablerte forfattere. Først og fremst skal du få mulighet til å skrive og utfolde deg kreativt. Mot slutten av året gir dere i klassen ut en bok sammen.

Lesing

Lesing og samtale om hverandres tekster står sentralt i undervisningen. Vi leser tekster av etablerte forfattere for å øve opp sjangerkunnskap, analyse- og leseevne, samt få mulighet til å samtale om, og undersøke bruk av grep og virkemidler, slik at du kan bruke dem i egne tekster.

Skriving

Du får skrive korte tekster i klasserommet for å lære håndverksmessige grep, men også arbeide med større oppgaver i sjangere som barnebok, novelle og dikt. Mot slutten av året fullfører du et eller flere større selvstendige arbeider som trykkes i klassens felles bok.

Inspirasjon

Bruk av filmer, kortfilmer, filmklipp og andre kunstneriske uttrykksformer er viktige bidrag til inspirasjon og forståelse av en poetisk, essayistisk, episk og klassisk fortellerstruktur/ dramaturgi. Når vi løfter blikket mot ulike fag og uttrykksformer finner du kanskje akkurat det du vil bruke som inspirasjon til språk, struktur eller tema.

Samtaler

Gjennom diskusjoner om skriving, lesing og kunst, vil vi hjelpe deg å åpne blikket ditt, og hjelpe deg til å bli en profesjonell leser og forfatter. Hvordan skrive en roman? Hvordan skrive et dikt? Hvordan skrive en novelle? Hvordan skrive en barnebok? Hva med å skrive selvbiografisk? Hva betyr det å skrive? Hvordan lese og forbedre sine egne tekster?

Mulighet for fordypningsår

Etter et år på "Forfatter" har du mulighet til å søke på linja Forfatter fordypning hvor du får individuell oppfølgning på dine egne skriveprosjekter.

Velkommen til Forfatter

Et år på Forfatter gir deg mulighet til å ta skrivingen din på alvor. Året er pakket med skriving i sjangre som novelle, teatertekst og barnebok. I løpet av året arrangerer og deltar du på opplesninger hvor du har mulighet til å ese din egen tekst for et publikum.

Sammen med radio- og podkastlinja lager vi lyddrama, så teksten du skriver kan høres som lyddrama og gis ut på Spotify hvis du ønsker det.

I år samarbeider vi med linja Skuespill for Scene og Film. Vi skriver monologer som skuespilleelvene framfører.

Klasseturen til Paris er en av årets mange høydepunkter. I Oslo besøker vi forlag, og til skolen kommer noen av landets beste forfattere på besøk.

Som elev på "Forfatter" bruker du den meste av tiden til å skrive, og lese dine medelevers tekster. Årets store mål og oppgave er klassens felles bokutgivelse. I denne boka er det dere elevene som har alle rollene knyttet til en bokutgivelse. Dere i klassen er forfattere, redaktører, omslagsdesignere, markedsførere osv. Hele tiden under veiledning fra de to lærerne på linja, som er etablerte forfattere.


Linjespesifikke studieturer
1
🇫🇷
Frankrike (Paris)
For linjene:
YouTube, Forfatter
Les mer
Felles studieturer
2
🇺🇸
USA (Hollywood/Los Angeles)
Les mer
🇮🇳
India
Les mer

Q&A

Mer Informasjon

Hvor kan jeg bo — og hva koster det?

På Danvik har vi 60 dobbeltrom og 30 enkeltrom. Vi har også noen elevplasser for hjemmeboere. Priser finner du her.

Hvem er læreren min? (1)

Inger Bråtveit er lærer på linjen Forfatter. Inger debuterte i 2002 med romanen Munn mot ein frosen fjord, og har senere gitt ut fire romaner, ei diktsamling og ei barnebok. Siste roman Vassarv (2023). Inger har mottatt flere stipend og priser, bla. Nynorsk litteraturpris, og nominasjon til Kritikerprisen. Inger har vært medredaktør av litteraturtidsskriftet Vagant, og sekundæroversetter for Det Norske Bibelselskap sitt prosjekt Bibel 2011. Hun arbeider også ved Universitetet i Göteborg, ved Litterær Gestaltning på Akademin Valand.

Bibliografi: 2023 - Vassarv - 2018 – Dette er også vatn, 2015 – AliceA4, 2009 – Loveprosjekt, 2008 – Siss og Unn, 2002 – Munn mot ein frosen fjord

Hvem er læreren min? (2)

Bjørn Esben Almaas er lærer på linja Forfatter. Bjørn Esben debuterte i 2001 med den kritikerroste novellesamlingen Costa del Sol. Han har siden gitt ut romanene Katzenjammer (2003) og Sov eller snakk om kjærlighet (2009). Den gode vennen kom ut i 2019 til strålende kritikker, og romanen ble nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020 og EU-prisen samme år. Den gode vennen er solgt for utgivelse i flere land. Han har også laget kortfilm og skrevet filmmanus. Bjørn Esben har holdt en lange rekke skrivekurs for barn, ungdom og voksne. Han underviser også ved Westerdals School of Comunication og Forfatterstudiet i Bø.

”Ofte tenker jeg på at mitt liv kunne ha tatt en annen vending om jeg bare hadde lært å danse.”