Veldig gøy å være Amandusnominert!

I disse dager er en ny utgave av Amandusfestivalen på trappene og som vanlig har Danvikelevene nominerte filmer i programmet. For mange er dette første møte med et publikum utenfor egne venner og familie. Og for noen er det å ha gjennomført en egen film et stort sprang inn i det ukjente, et landskap som gir stor mestringsfølelse om man står løpet helt ut. Aske er en av de nominerte filmene fra Danvik i kategorien fiksjon som har kommet gjennom nåløyet til Amandus. Vi snakket litt med manusforfatter og regissør Jenny Lund som sammen med teamet sitt gjennomførte sin aller første kortfilm, som startet med en idé som spontant kom til henne i en pause mellom pitche-øktene i filmlinja.

– Jeg vet egentlig ikke hvor idéen kom fra, bare at jeg hadde lyst å ha noe som var litt mørk og morsomt samtidig, men uten at det ble følelsesløst, forteller Jenny oss. Det var en ganske spontan idé egentlig.

Hvordan var det å ta steget fra å være manusforfatter til å stå for regiansvaret på Aske?
Skummelt, og veldig overveldende til å begynne med. Mens man skriver føler man seg relativt fri, men med en gang man også har regi skal plutselig planene man har lagt gjennomføres. Det er ikke alltid like lett, og det er et ganske stort ansvar. Samtidig så er det veldig tilfredsstillende å ha så mye kontroll over et relativt stort prosjekt. Jeg hadde mye panikk under pre-produksjonen men det endte jo godt, takket være et veldig flott og seriøst crew og en produsent som holdt alt gående.

– Det å fortsette selv om jeg ikke følte ting var bra nok, var den største utfordringen når jeg ser tilbake på prosessen. Jeg er sjelden fornøyd med eget arbeid, noe som var utfordrende med tanke på motivasjonen. Mye av jobben for meg ble derfor å bare gjennomføre selv om jeg ikke var fornøyd. Selv i klippen hadde jeg øyeblikk der jeg følte at det ville være like greit å droppe hele filmen, men heldigvis gjennomførte vi.

Hva tenkte du om å bli nominert til Amandus?
Helt ærlig ble jeg veldig overrasket. Det var mest sjokk, tror ikke helt jeg har tatt innover meg at det faktisk skjedde. Det er veldig gøy da!

De andre filmene som er nominert fra Danvik Folkehøgskole er i år:

Fiksjon:

Aske
Beyond white
Spy på shell

Dokumentar:

Et hundeliv
Kontrasten

Musikkvideo:

Gutta fra film