Traff med tre vinnerfilmer

Planlegging er viktig, det fikk vi erfare enda en gang; i løpet av filmklassens tur til Berlinalen fikk vi med oss hele tre prisvinnere. Med tanke på hvor mange filmer som blir vist på denne festivalen, som av mange regnes som verdens største, må årets utvelgelse definere god teft og regi fra Danviks filmlærere!

De to første dagene på studieturen var dedikert forelesninger og møter med filmskapere. Siste møte skulle vise seg å bli med en sølvbjørnvinner. Kortfilmen Filipiñana og regissør Rafael Manuel (bildet under). Dette var master-prosjektet hans fra filmskolen i London. Filmen handler om klasseskiller i Filipinene og hvordan dette utarter på en golfbane. Temaet kom til ut fra observasjoner han gjorde som barn, fordi hans far var spesielt interessert i golf. Rafaels store håp var at filmen skulle få premiere på Berlinalen, og jammen førte det til at han også fikk en viktig pris hjem. Gjennom planlegging og produksjon vektla han samarbeidet med produksjonsdesigner og foto for å få fram det uttrykket han ønsket. Hans plan er at dette er en del av et større filmprosjekt som skal fullføres seinere.

Vi fikk med oss fem kortfilmer og tre lengre filmer. Av disse fikk «DAU. Natasha» prisen for fremtredende kunstnerisk uttrykk (foto) og D’Innocenzo Brothers for Favolacce «Bad Tales» sølvbjørn for det beste manus. Årets gullbjørn gikk til «There Is No Evil» av Mohammad Rasoulof. I fjor klarte vi å få sett gullbjørnvinner «Synonyms», kanskje klarer vi det neste år også.

Det skal ikke legges skjul på at de fleste filmene vi fikk se var krevende og utfordrende. Men alle representerte viktige fortellinger, systemkritikk, maktmisbruk i relasjoner og godt håndverk. Det må vel også være det viktigste mediet skal sette søkelyset på?

Ved å klikke på linken i den røde linja nederst på siden her kan du bla deg gjennom tre reisebrev fra studieturen.