Tatt ut til Dokfilm

Dokumentarfilmen «Koronastudenten» til Ida Skaaret og Ahmed Raad Al-Saidi er tatt ut til Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda.

Visste ikke at de var påmeldt

Den Norske Dokumentarfilmfestivalen, også kalt Dokfilm, er Norges største og eldste dokumentarfilmfestival. Vanligvis har festivalen en egen klasse for elever på videregående skoler og folkehøgskoler, men på grunn av pandemien ble denne konkurransen i år avlyst.

Lærer på TV-produksjonslinjen, Tonje Grønning Lund, meldte derfor på «Koronastudenten» til det ordinære programmet for å se om filmen kunne nå opp blant landets beste filmskapere. Ida og Ahmed, som begge går TV-produksjonslinjen på Danvik, visste ikke at filmen deres var meldt på og ble derfor veldig overrasket da de fikk vite at den var tatt ut.

– Jeg ble veldig overveldet da jeg fant ut at filmen var nominert. Jeg så ikke for meg at det var en ting som skulle skje med den første dokumentaren vi lager, forteller Ahmed.

-Det er veldig stas at læreren vår hadde tro på filmen vår, meldte den på og fikk oss til å forstå hvor kult dette faktisk er, legger Ida til.

Dagsaktuelt tema

Filmen følger kunststudenten Sigrid Bjelke og hennes studenttilværelse under pandemien. Et veldig aktuelt tema som elevene mener ikke har blitt belyst nok.

-Vi valgte å sette lys på en gruppe som jeg føler har blitt nedprioritert og stadig satt til siden, samtidig som de lojalt har fulgt reglene og ikke klaget over de strengeste tiltakene. Vi hadde muligheten til å intervju en interessant, livlig og spennende jente og bare måtte gripe sjansen, forteller de to filmskaperne.

De to brukte kun to uker fra ide til filmen var ferdig klippet og ingen av dem hadde erfaring med filming eller klipp fra før. I tillegg gjorde ikke koronasituasjonen jobben med filmen enklere.

-Opptakene skulle skje i januar, og siden Oslo da hadde besøksforbud måtte intervjuobjektet vårt filme seg selv. Det var litt krevende enkelte ganger å ikke kunne filme akkurat det vi selv ønsket og noen ganger var kommunikasjonen litt svekket, forteller Ida.

-Ingen av oss har laget film før, men jeg har alltid hatt lyst til å lage dokumentar. Jeg har hatt en lærerik opplevelse, sier Ahmed.

-Det var utrolig gøy å lære seg klippeprogrammet, prøve og feile og ha det gøy sammen med Ahmed.

Nominert til Nymfeprisen

Denne uken ble det dessverre offentliggjort at den fysiske delen av Dokfilm er avlyst på grunn av smittetrykket i samfunnet. Likevel kommer festivalen til å dele ut tre priser. «Koronastudenten» er nominert til «Nymfeprisen» som blir gitt til beste studentfilm. Her kjemper Ida og Ahmed mot studenter som har langt mer erfaring enn dem.

-Det å være nominert ser jeg på som en seier i seg selv, sier Ida. Noe Ahmed er enig i.

-Det er helt sykt kult å få lov til å være med på dette og jeg er kjempe takknemlig for at nettopp vi får muligheten til å vise frem vårt arbeid. Det er en opplevelse for livet som jeg er så glad for å få lov til å si at jeg har vært med på, avslutter han.

Vinnerne blir offentliggjort på dokfilm.no den 21.april.