Rådebank med danviking

Du har sikkert fått med deg traileren på TV eller hørt vennene dine snakke om den! Den hyperaktuelle ungdomsserien til NRK ble lagt ut før helgen med alle sine åtte episoder.

Hovedkarakteren Glenn-Tore er danviking fra skuespillerkullet fra 2014/2015, altså Odin Waage. Vi ble imponert over hvordan Odin «bærer» serien og mener han leverer en veldig troverdig og god rolle. – Rådebank er det største jeg har gjort, forteller Odin til oss. Selv beskriver NRK serien slik: «Glenn-Tore er råneren gutta ser opp til og damene vil ha. Men alt han vil er å få eksen sin tilbake. Rå og ekte dramaserie om rånere fra Bø.»

Vi lurer selvsagt på hvordan han opplevde året sitt på Danvik, og han svarer før vi er ferdige med spørsmålet: – Helt konge med Aimi og Andreas som skuespill-lærere! Det var kanskje det beste året i mitt liv, det var helt fantastisk. Det med å bo sammen med folk som elsker å være sammen! Vi satte opp «Gøkeredet» på skuespill-linja. Jeg syntes tidligere at teater var kleint, men på Danvik fant jeg min vei inn i teatret. Jeg begynte å elske teater på Danvik! Ellers var det å bo så tett oppå hverandre, jeg fikk venner for livet. Akkurat nå bor jeg jo sammen med den ene kompisen fra Danvik, faktisk.

Hva var det viktigste du lærte på Danvik? – Jeg vokste mye som person. Jeg ble mye tryggere på meg selv. Og det er jo det viktigste! Vi gjorde mange slags leker på linja, og det syntes jeg var litt teit akkurat da vi holdt på, men det har jeg skjønt mye bedre i ettertid.

Er Glenn-Tore en karakter som du kan identifisere deg med? – Jeg kjenner meg absolutt igjen i han. Jeg jobbet mye med å finne ut alle måter GT og Odin var like på, og hva slags forhold vi hadde. Jeg tror jeg brukte alle sider av meg selv. Jeg synes forresten det er gøy å jobbe med dyr og studere hvordan de opptrer; Jeg så for meg GT som en løve! Jeg implementerte det i hvordan han går og reagerer. Jeg bodde også en stund i Bø før produksjonen og studerte folk. Jeg så på hvordan de snakket sammen og prøvde å finne ut hvordan de tenkte. Jeg brukte også tid på å finne ut hvordan jeg skulle vise – og hva GT skulle gjøre – for å skjule følelser og alt det der. Ja, jeg kjenner meg veldig igjen i GT. Men jeg er nok ikke så lukket som han, jeg har grått på skuldrene til kompisene mine gjennom tiden – det tok ikke så lang tid for meg som for GT.

Det utviklet seg til å bli et veldig vakkert vennskap mellom dere i serien, det er faktisk slik jeg tenker dere må ha hatt det veldig fint utenom settet også? – Vi kom kjempegodt overens. Vi ble liksom en gjeng. Dette var også viktig for å «selge» historien! I opptaksperioden på Bø bodde vi på et kristent leirsted og hadde innspilling i noen uker, fra mandager til torsdager. Så hele innspilningen ble nesten en slags folkehøgskolegreie. Jeg gikk veldig dypt inn i den rollen. Men det hører med til historien at jeg også hadde det helt grusomt til tider – for jeg var nesten i den karakteren i hele innspillingsperioden. Men, det er flott at det er de gode vennene til GT som gjør at det går bra med han. Det kunne jo gått skikkelig galt! Det er viktig med gode folk som stiller opp når livet blir vanskelig.

Dere snakket ikke akkurat lokal Bø-dialekt i serien? – Nei, jeg tror ikke ungdom snakker så mye bø-dialekt lenger. Det var en åpen audition i Bø, og to skuespillere er fra Bø, men i mindre roller. Hovedcastingen var faktisk i Oslo.

Vi kjenner til at du har hatt mange store og gode roller i filmer før, blant annet storfilmer som «Halvbroren», «Sammen» og «Hvaler» i tillegg til en rekke kortfilmer. Hva tror du om karrieren framover? –  Det har vært et høyt mediatrykk etter at serien ble lagt ut, også blir det en del radioopplegg i neste uke. Jeg har egentlig vært skuespiller siden jeg var 12 år. Men Rådebank er det største jeg har gjort, og jeg håper det blir en sesong til. Akkurat nå så sitter jeg inne (som alle andre) og jobber med egen musikk. Jeg har planer om utgivelse på Spotify, det er rett rundt hjørnet.

Du sitter altså i Oslo, det er vel det aller siste GT kunne avfunnet seg med? Ja! Det er det sjukeste han kunne ha funnet seg i. Tenk hvis han skulle synke så dypt…

Alle foto: © NRK/Fenomen  og privat.