Nye opplevelser i India

Danvikelevene som er i India har hatt to nye opplevelsesrike dager i Dumka. Indisk dans, shopping og nye møter med lokalbefolkningen er noen av stikkordene.

Onsdag

Denne dagen besøkte de LIMS, Lahanti Institue for Multiple Skills.  LIMS er en skole som tilbyr undervisning til ungdom som har vanskelig for å komme inn på ordinære utdanningsinstitusjoner, og gir dem dermed mulighet til å komme ut i arbeid.  LIMS ble startet av ESAF, Evangelical Social Action Forum, som er en organisajson som driver hjelp til selvhjelp, og som arbeider for at fattige personer i India får en mulighet til å skape sin egen, bærekraftige framtid.

Danvikelevene fikk først en omvisning på skolen, så på hva som produseres på instituttet, før det var minglestund med de indiske studentene.

En av arbeiderne lager penalhus av bambus. Foto: Trine Dyrstad Walsøe.

Her fikk de oppleve indisk sang og dans, før det var nordmennene sin tur til å underholde de lokale ungdommene. Radioelev Sander Veggum ble utfordret til å beatboxe sammen med en av lærerne på LIMS.  Danvikjentene fikk svinge seg i indisk dans, før det hele ble avsluttet med prat om midnattssol, nasjonalretter, snø og obligatorisk utdeling av Freia melkesjokolade.

Sander Veggum beatboxer.

Trine Dyrstad Walsøe  og Heidi Mo viser og forteller om midnattssolen.

Samarbeidsprosjekt

Danvik folkehøgskole samlet i fjor inn over 50.000 kroner til LIMS, og har også i år en egen solidaritetsgruppe som har ansvaret for å organisere pengeinnsamling til skolen.

En annen del av samarbeidet går ut på erfaringsutveksling.  Fotolæreren på LIMS og noen av elevene testet flittig ut Danviks kameraer, og fulgte nordmennene rundt for å se hvordan de jobbet med sine dokumentarfilmer.

Venstre, student ved LIMS Lakshman Kumar, tester ut Danviks kamera.

Høyre, TV-elevene Elisabeth N.Søvik og Patrick Williamson filmer til sitt dokumentarprosjekt.

 

Kvelden ble brukt til shopping i Dumka sentrum.  Alle guttene besøkte en lokal frisør og fikk seg ny hårsveis for 8 kroner, med noe varierende resultat, mens jentene kjøpte seg Sari, som er en tradisjonell indisk klesdrakt.

Danvikjentene på Sari-shopping i Dumka 

Torsdag

Først ble dagen tilbragt på LIMS, før elevene fikk besøke Sanma garments, en tekstilfrabrikk som også er tilknyttet ESAF. Her møtte vi en 19 år gammel jente, som etter å ha gått på LIMS, nå driver butikken som selger skjortene som lages på fabrikken.

God stemning blant syerskerne på tekstilfabrikken. Foto: Trine Dyrstad Walsøe