Ny nominasjon til Bjørn Esben!

Vi har akkurat fått inn en melding om at Danviks forfatterlærer Bjørn Esben Almaas er en av fire nominerte til EUs litteraturpris 2020: Boka «Den gode vennen» av Bjørn Esben er sammen med «Puslingar» av Atle Berge, «Bok om sorg» av Maria Navarro Skaranger og «Kjærleik og det som liknar» av Therese Tungen. Årets vinner kunngjøres samtidig med 13 andre nasjonale vinnere 19. mai. Les gjerne om Bjørn Esben sin nominasjon til Nordisk råds litteraturpris i midten av februar her.

For oss på Danvik er dette å betegne som en skikkelig «kioskvelter», som vi kalte de virkelig store begivenhetene før i tiden. «European Union Prize for Literature» skal gå til forfattere som har utgitt to–fire prosaverk for voksne og som er i ferd med å nå et større publikum. Bøkene som nomineres kan ikke være eldre enn fra høst 2018. Prisen har en ambisjon om å spre god litteratur ut over nasjonale grenser og språkbarrierer skriver forlaget i en pressemelding som akkurat har gått ut.

Forlaget skriver videre at utdrag fra årets vinnerbøker blir samlet i antologien European Stories 2020. De nasjonale vinnerne får oversetterstøtte og internasjonal eksponering. Målet er å styrke litteraturutveksling gjennom flere oversettelser og aktuelle titler skal ikke være oversatt til mange språk før nominasjon.

Bjørn Esben kan komme i godt selskap nå, tidligere norske vinnere av EUs litteraturpris er Carl Frode Tiller (2009), Gunstein Bakke (2012) og Ida Hegazi Høyer (2015). På Danvik er vi kjempestolte og Bjørn Esben har forsikret oss om at han fortsatt skal være forfatterlærer på Danvik i tiden framover!