Møt to av de nominerte

TV-produksjonselevene Nora Skare Veidal og Anne Lauvstad Røland fikk en god start på vinterferien, da de torsdag fikk vite at deres filmer var blant de nominerte til Amandusprisen. 

Visste ikke at de var nominert

Nora Skare Veidal og Anne Lauvstad Røland, som begge går TV-produksjon på Danvik Folkehøgskole i år, er nominert med hver sin dokumentar. De ble mildt sagt overrasket da de fikk vite at de var blant de fem nominerte i kategorien dokumentar.

-Jeg skjønte ingenting. Jeg oppdaget at vi hadde blitt nominert da læreren vår la det ut i Facebookgruppa til klassen vår, sier Anne.

Heller ikke Nora hadde fått med seg at hun var nominert og ble i likhet med Anne veldig positivt overrasket.

-Dette er første gangen jeg har forsøkt meg på å lage noe sånt, så jeg er superhappy for at det gikk såpass bra. Jeg ble skikkelig glad og veldig stolt av meg selv, så jeg og venninna mi feiret med sang, dans og vaiende lighter, sier Nora med et stort smil.

 

Viktige historier

Begge de to TV-elevene har valgt alvorlige tema for filmene sine. Filmen til Nora, «Jeg lever», handler om Helene som ble syk av anoreksi da hun fortsatt var veldig ung. I dag er hun mye bedre, men må fortsatt leve med konsekvensene av sykdommen.

– Jeg har alltid sett opp til Helene og hvordan hun takler livet og alt det bringer, forteller Nora. Mitt formål var å lage en film som handler om det å være langt nede, men sakte, men sikkert klare å klatre seg opp igjen.  Jeg ville samtidig vise hvor alvorlig denne sykdommen er, og også at det er mulig å komme seg ut av det og ikke bli definert av sykdommen.

Anne sin film, «Meg og mine», forteller historien til Kristin Elise som på utsiden er ei sprudlende og glad jente.  Tilsynelatende normal, men som egentlig strever psykisk og har erfaringer og utfordringer fra barndommen som ikke så mange andre har.

-Det jeg vil fortelle med filmen er at noen kan gå gjennom helt forferdelige episoder og hendelser og ha det skikkelig ræva, men likevel være så oppegående, energisk og engasjert i samfunnet. Jeg synes historien er viktig å dele med andre, og kanskje kan den bidra til å fjerne stigma rundt slike såre tema, sier Anne.

Må fortelles med respekt

Elevene fikk knappe to uker fra de startet på filmen til den skulle være ferdig klipt. Siden de medvirkende i filmene deler av sine mest personlige historier var det ekstra viktig for elevene å legge ned mye arbeid og innsats i produksjonen.

– For meg var det veldig viktig å fortelle og håndtere historien med respekt. Den omhandler et sterkt og personlig tema. Derfor ville jeg gjøre det veldig bra og gjøre mitt aller beste, sier Nora. Anne nikker bekreftende.

– Jeg tror kanskje filmen min ble valgt ut fordi den handler om nettopp det den gjør, og at dette er et såpass sensitivt emne som ofte ikke blir snakket høyt om.

«MEG OG MINE» av Anne Lauvstad Røland.

«JEG LEVER» av Nora Skare Veidal.

Nå tar de to filmskaperne en velfortjent vinterferie og ser allerede frem til å dra til Lillehammer og Amandus – Lillehammer internasjonale studentfilmfestival i april, der de skal delta i et eget program sammen med resten av de nominerte. Under årets Amandusfestival vil Danvik Folkehøgskole være representert med fire nominerte filmer. I tillegg til de to dokumentarfilmene er også fiksjonsfilmene fra filmklassen «Bingobanden» og «En passasjer mindre» med i kampen om å vinne priser under festivalen 1.-4.april i år.