Forfatterlærer Bjørn Esben Almaas nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020

I dag ble det kjent at forfatterlærer ved Danvik, Bjørn Esben Almaas, er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020. Almaas er nominert for romanen Den gode vennen. Boken er utgitt på Forlaget Oktober.

Her på Danvik er vi selvsagt utrolig stolt over å ha lærere som produserer på så høyt nivå, som til og med får anerkjennelse godt utover Norges grenser. Vi ønsker å gi et utdrag fra en juryens begrunnelser og pressemeldingen fra forlaget:

Den gode vennen

«Almaas har skrevet en behersket, men like fullt dypt medrivende roman om et barns miserable vilkår, om vedvarende og fordekt lidelse og om det voksne menneskets tilkortkommenhet – historien om et traume kunne man kanskje kalle det … I Den gode vennen avdekkes barndommens tildragelser baklengs, mens den voksne mannens liv, det nåtidige familielivet, bølger og rykker fremover nær sagt med den klassiske kriminalromanens dramaturgiske trykk. Med sitt kyndige grep om dette kryssende forløpet viser Almaas at han har utviklet en skrift med sitt helt egne raffinement»

Den norske juryen har bestått av Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås, litteraturprofessor Tone Selboe og forfatter Rune Christiansen. Vinneren velges av Bedømmingskomiteen for Nordisk råds litteraturpris og offentliggjøres under Nordisk råds prisutdeling torsdag 29. oktober. Prissummen utgjør 350.000 danske kroner.
Den gode vennen utkom våren 2019 til svært gode kritikker. «Ei uvanleg sterk barndomsskildring», skrev Marta Norheim i NRK. «Almaas er altså så sterk på å sjå verda frå barnehøgd. Eg las nettopp den amerikanske klassikaren Drep ikke en sangfugl av Harper Lee og fekk same kjensla av dette hos henne … ein roman som er både var og intens», skrev anmelderen i Dag og Tid, og i Klassekampen het det at «Almaas bekrefter at han er et talent med innsikt i menneskesinnet. En så omfattende skildring av mobbingens karakter og ettervirkninger er uvanlig i norsk samtidslitteratur». Den gode vennen er Almaas’ fjerde bok og tredje roman.
Mer om Den gode vennen:
http://oktober.no/Boeker/Skjoennlitteratur/Romaner-noveller/Den-gode-vennen
Bjørn Esben Almaas (f.1975) debuterte i 2001 med den kritikerroste novellesamlingen Costa del Sol. Han har siden skrevet romanene Katzenjammer (2003), Sov eller snakk om kjærlighet (2009) og Den gode vennen (2019) Han har også laget kortfilm og skrevet filmmanus.