– Dere har en viktig oppgave!

Sisse Graum Jørgensen, filmprodusent i Zentropa og kollega til Lars von Trier, var filmstudentene fra Danvik sitt første personlige møte i Berlin mandag. Gjennom en forelesning om hvordan hun fant fram til filmbransjen som ung, og seinere ble en av de viktige produsentene for Danmarks største filmskaper, ble et uvanlig inspirerende møte med Berlinalen. Sisse fortalte levende om sin avtale med en ungdoms- og kinomaskinistvenn og fikk dermed muligheten for å sitte maskinrommet og se gjennom en glugge alle aktuelle filmer som kom til byen hennes i Danmark. Selv er hun utdannet bachelor i økonomi, men har brukt hele sitt arbeidsliv med en karriere som startet som kontorsekretær og helt opp til et av Europas største (og viktigste) filmselskap Zentropa.

Budskapet fra Sisse var klart: De skandinaviske verdiene må formidles til verden, vi har mye å dele – og vårt demokrati og vår velferdsmodell og frihet er viktig for den politiske verden vi møter nå. Dette temaet er vår viktigste eksportvare. Og dere er de unge stemmene som kan gi dette mening! Sisse la også vekt på at det er først nå etter ti år som filmprodusent at hun føler at hun begynner å bli dyktig. Dette er et håndverk, og for å bli en god håndverker må man gjøre en jobb mange ganger over lang tid. Det praktiske arbeidet er fundamentet, men du vil aldri stå sikkert i din profesjon dersom du ikke har teorien på plass. Derfor anbefaler hun sterkt Danvik-studentene å få på plass en utdanning når de føler seg klar for dette. Selv tror hun ikke at hun hadde valgt en akademisk utdanning innen økonomi hvis ikke foreldrene hadde hatt utdanning, de er utdannet ingeniør og sykepleier.

 

Seinere på dagen fikk vi møte Jose Pablo Escamilla som er regissør for filmen «Libèlula» som er tatt ut til Berlinalen i år. Jose fortalte livfullt hvordan han og teamet har måttet jobbe hardt med svært lite budsjett for å dra i land prosjektet som har gått over nærmere to år. Totalt har de fire tusen dollar og jobbet veldig hardt for å få til dette. Jose gav seg god tid til å snakke med filmstudentene og delte både erfaring og medbrakt drikke fra Mexico til Danvikelevene.

Den engelske filmregissøren Gurinder Chada var siste post på programmet i dag. I et intervju med Ben Gibson fortalte hun om hvordan hennes oppvekst i England med Indiske foreldre og afrikanske forbindelser, har gitt henne drivkraft og inspirasjon til viktige filmer. Hun er best kjent for de populære filmene Bhaji on the Beach  (1993) og Bend It Like Becham (2002). I går hadde hun premiære med Viceroy`s House.

Og dette var bare første dagen. Nå står fire dager med ytterligere opplevelser i Berlin for filmlinjen. Foto under: Lang dag! Bussavgang fra Danvik kl 0430, her på Gardermoen og opprop til gaten E11. Nå står et rikt Berlin-program for tur.