Danvikelever i India

Elleve elever og to lærere fra Danvik Folkehøgskole er nå i India.  I løpet av ti dager skal gruppen oppleve en verden temmelig ulik den de er vant med i Norge.

På flyet. F.v. Sander Veggum, Elisabeth N. Søvik og Marcus Larsen.

Foto: Trine Dyrstad Walsøe

Lang reise

Etter buss til Gardermoen, fly til Dubai, venting på flyplassen, fly videre til Kolkata, en strabasiøs busstur (sett med norske trafikkøyne) til togstasjonen, tre timers togtur etterfulgt av to timer i bil, var det en sliten gruppe som ankom Dumka mandag kveld, etter halvannet døgn på reisefot.

Der ble de tatt vel i mot på Bandorjuri Mission Station, der de skal bo frem til lørdag.  Misjonssenteret ble bygd og startet av norske misjonærer, som startet misjon i India i 1867.  Siden har stasjonen vært selvdrevet, men med støtte fra blant annet Normisjon.

Etter frokost tirsdag morgen, bar det rett til Don Bosco-skolen, en privatskole som ligger på området til Bandorjuri Mission Station.

Her møtte de først rektor som fortalte om skolen, og de fikk komme inn i klasserommene og prate med barna.  Hos de yngste klassene delte Danvikelevene ut leker og melkesjokolade, som var utrolig populært, og barna flokket seg rundt de norske ungdommene.  De større barna opptrådte med den Indiske nasjonalsangen, mens Danvikelevene dro i gang  ”Hode,skulder, kne og tå”, før de sang ”Ja vi elsker” av full hals.

 

 

TV-produksjonselev, Susanne K. Aaland, synes det var en spesiell opplevelse.

-Da de sang for oss, stod jeg med øynene fulle av tårer.  Det var sterkt, og det var også spesielt å se hvor utrolig høflige og ordentlige de var.  Susanne hadde selv pakket kofferten full av leker, og ga bort både bøker, såpeboler og sprettballer til de indiske skolebarna.

-Selv om de var litt sjenerte i starten, virket det som de satte stor pris på det de fikk.  Det var veldig koselig, sier hun.

Radioelev, Daniel Kjos Enger, er enig i at det var en spesiell opplevelse å møte barna.

-Det er veldig fint å se at barn som kanskje kunne endt opp i slummen får en mulighet til skolegang og utdanning. Det varmer hjertet mitt, sier han.

Susanne K.Aaland og Elisabeth N.Søvik sammen med skolebarna.

Etter lunsj på misjonssenteret, ble det tid til lek og prat med noen av barna som bor rett ved senteret.  «Bjørnen sover» kunne barna fra før, og Danvikkelevene introduserte også «Bro, bro brille» for de unge naboene.

Senere på dagen dro gjengen på minnestund i den lokale kirken, og de rakk også et besøk på Radio Dumka, en lokal radiostasjon som også ligger på området til misjonssenteret.

 

 

Trine D.Walsøe prater med noen av naboene til misjonssenteret. Foto:Patrick A.L. Williamson.

Flere innholdsrike dager venter på India-gjengen, og Danvik Folkehøgskole vil kontinuerlig oppdatere fra reisen.

Noen av dyrene som vanker rundt misjonssenteret. Foto: Trine D.Walsøe.